Case study

Ananas i D365 Platforma

Ananas e-commerce implementirao Dynamics 365 CRM rešenje.

Pošto životni ciklus kupaca ima tendenciju da bude mnogo brži u svetu e-trgovine, jedini način da ostanete ispred konkurencije je implementacija principa upravljanja odnosima, korišćenjem strateških i tehnoloških CRM rešenja.

E-trgovci koriste više kanala za interakciju sa svojom ciljnom publikom, kao što su veb-sajtovi za e-trgovinu, onlajn tržišta, društveni mediji itd. Za efikasnije korišćenje, praćenje i upotrebu podataka sa svih ovih različitih kanala i odgovore na njihove upite i potrebe, potrebna je CRM integracija sa više platformi.

Dynamics 365 implementacija

Ananas e-Commerce (Delta Holding Investment) ima za cilj da postane vodeća platforma za e-trgovinu u regionu. Kompaniji je bilo potrebno brzo rešenje da unapredi svoje marketinške procese i korisničku podršku.
Rešenje je zasnovano na platformi Microsoft Dynamics 365, unapređenoj korišćenjem ClickDimensions Marketing Automation dodatnim alatom i integrisanim uslugama za razmenu poruka kompanije Comtrade. Rešenje je dizajnirano i da obezbedi platformu visoke vrednosti za angažovanje korisnika, laku za korišćenje i koja nudi besprekornu integraciju, jednostavno upravljanje i laku stalnu podršku.
U skladu sa ciljevima kompanije Ananas, platforma Microsoft Dynamics 365 pruža moćne alate koji omogućavaju korisnicima da izgrade relevantan profil svojih kupaca i obave efikasne prodajne procese i automatizaciju marketinga na osnovu integracije sa osnovnim DWH rešenjem koje je obezbedilo podatke za ovu svrhu.
Projekat će biti realizovan na tržištu Srbije, a rešenje mora da bude dovoljno fleksibilno da se po potrebi proširi i na druga tržišta

Marketing Automation i rešenje za korisničku podršku

 Razvojem i konfigurisanjem automatizacije marketinga i upravljanja izvršenjem na osnovu objedinjenog interfejsa, predloženo rešenje daje Ananas-u konzistentne, dobro strukturisane podatke koji su mu potrebni da brzo iznese moćna, inovativna rešenja na tržište.

Korisnička podrška je organizovana preko pozivnih centara, e-trgovine i imejl adresa za podršku. Procesi korisničke podrške prvenstveno se odnose na upite kupaca. Ceo proces odgovaranja na upite se evidentira i obrađuje u CRM sistemu.

Integracija omnikanala korisničke službe: imejl, telefonski CTI, Web chat, Facebook Messenger, Instagram

Omnikanal za korisničku službu nudi niz funkcija koje proširuju moć Dynamics 365 korisničkog servisa, omogućujući korisnicima da se trenutno povežu i stupe u kontakt sa svojim klijentima putem digitalnih kanala za razmenu poruka.

Digitalni kanali implementirani i podržani kao deo Omnikanala uključuju Facebook Chat i Live Chat. Predstojeća nadogradnja postojećeg rešenja odnosi se i na implementaciju Viber i Instagram kanala.

Dodatno, implementirana je integracija sa Geomant kontakt centrom. Ova integracija pruža korisnicima mogućnost da primaju i iniciraju pozive i pregledaju podatke o klijentima na jednom mestu, poboljšavajući ukupnu efikasnost.

 Potpuno integrisani alat za automatizaciju marketinga

Click Dimensions je rešenje za automatizaciju marketinga izgrađeno na Dynamics 365 platformi. Pruža upravljanje marketingom putem imejla, automatizaciju korisničkog kretanja, praćenje poseta veb-sajtu, bodovanje potencijalnih klijenata, objavljene veb obrasce i dostavljene podatke, ankete itd, pomažuć kompanijama da identifikuju i targetiraju klijente i potencijalne klijente koji su izrazili interesovanje za njihove proizvode/usluge putem svog digitalnog otiska, izmere njihovo interesovanje i preduzmu odgovarajuće korake.

Pored toga, rešenje je poboljšano PowerMailChimp-om, alatom za integraciju koji povezuje platformu za masovnu e-poštu treće strane, MailChimp, sa aplikacijom Dynamics 365.

Aplikacija pruža mogućnost slanja masovnih najava kupcima, kao što su marketinške poruke, obaveštenja o transakcijama ili personalizovane poruke putem imejla. Ova masovna kampanja putem imejla može da se koristi za komunikaciju sa klijentima, kako bi im obaveštenja blagovremeno stizala, korišćenjem automatizovanih procesa.

 Comtrade Messaging Services – SMS, imejl​

Kao deo Comtrade Grupe i pouzdan partner telekom operatera kao što su Telekom Srbija, Telenor Srbija, A1 i Globaltel, Comtrade System Integration sektor za Mobilne sadržaje i pružanje  usluga razvio je sopstvenu platformu za razmenu poruka za obaveštavanje klijenata putem push i pull SMS kanala i slanja grupnih poruka. Grupna e-pošta je isto tako razvijena za slanje grupnih poruka kupcima, npr. marketinških poruka, obaveštenja o transakcijama ili personalizovanih poruka, ali putem različitih kanala.

Za ovaj projekat, Comtrade Messaging Service će biti integrisan u D365 aplikaciju. To je standardni i najrasprostranjeniji način komunikacije sa kupcima da bi bili na vreme informisani kroz automatizovane procese i uz najviši nivo bezbednosti.

O Ananasu

Ananas je najmlađa članica Delta holdinga, osnovana 2021. godine. Zamišljen je kao pouzdana e-commerce platforma koja efikasno povezuje kupce i prodavce.

Klijent
 • Ananas
Industrija
 • e-commerce
Izazovi:
 • Nepostojanje sistema za centralizovano upravljanje klijentima i korisnicima platforme
 • Nedostatak alata za praćenje procesa prodaje i marketinga na jednom mestu
 • Nedostatak alata za centralno upravljanje slučajevima i žalbama primljenim putem različitih kanala
 • Da bi se postigla puna funkcionalnost, bila je neophodna integracija sa različitim platformama (E-Commerce Platform, Geomant Contact Centre Service, Comtrade Messaging Sistem, ERP...)
Poslovne prednosti:
 • Prikupljajte informacije o potencijalnim klijentima na jednom mestu kako biste ih ohrabrili da postanu partneri (nalozi i povezani kontakti)
 • Prikupljajte detaljne informacije o kontaktima i nalozima na osnovu Ananas DWH (skladišta podataka) kao glavnog dobavljača podataka
 • Upravljajte procesima za automatizaciju kampanja na različitim prodajnim kanalima
 • Poboljšavajte korisničko iskustvo kroz segmentaciju marketinga i personalizovani pristup
 • Upravljajte procesima korisničke podrške, obezbedite strukturiranu podršku za komunikaciju sa kontaktima i brže rešavajte upite korisnika
 • Upravljajte procesom od potencijalnih prilika sa unapred definisanim fazama i koracima i poboljšajte performanse prodaje
 • Povećajte zadovoljstvo, zadržavanje i lojalnost kupaca
 • Povećajte transparentnost kroz efikasno izveštavanje
Tehnologija:
 • Dynamics 365
Statistika:
 • 3 faze projekta
 • 4 glavna modula (D365 Customer Service, D365 Sales, ClickDimensions, E-mail)
 • 4 integracije (Omnichannel, E-Commerce, Call centar, Comtrade Messaging Services )
 • 6 meseci za implementaciju projekta
 • 7 CR implementacija
 • 24 meseca podrške (u toku)
 • Nema ograničenja u broju generisanih tiketa